Az álmatlanság lelki okai

 2011.10.15. 18:19

Az álmatlanság lelki okai

 

Kipróbáltál már mindent?

Meghallhattál minden véleményt, s a kutatást nem adtad fel: minden fórmura felregisztráltál, minden készítményt kipróbáltál, de a helyzet semmit sem változott.

A mély alvási ciklust nem tudod elérni?

Ha álomba is merülsz, teljesen nem tud kikapcsolni az agyad, így állandó szorongásban élsz, mert tested sejtjei nem tudnak regenerálódni, mély redők jelennek meg szemeidnél, s helyzet még most sem változik semmit?

 

Valóban könnyű annak, aki egyszerűen csak elalszik, mindegyik, mikor és hol.

 

Ők nem is tudják, milyen jó nekik!

A szakirodalom álmatlanságról beszél, mikor egy személye legalább három hétig nem tud folyamatosan, minőségileg egy "jót" aludni.

 

A kezdeti megijedés után az alvászavarban szenvedők fele próbálja magát nyugtatgatni, s kamilla teát iszik, vagy elég tejet, netán egy pohárkából citromfüves teát kortyolgat, ám eltelik egy hét, és a kezdeti megijedés lassacskán enyhe szorongásba kezd átmenni.

Ez megmutatkozik reggelente, mikor ingerült minden apró ún. kommunikációs zajra, mikor idegesíti a puszta szó is.

Megmutatkozik ez akkor is, mikor áll a metrón, lecsukja a szemét, majd azon veszi észre magát, hogy túlment három megállót, s már el is késett aznap a munkahelyéről.

Estéről estére amennyire várja az elalvás időszakát, olyannyira fél is tőle.

S pont ez a félelem tartja sakkban.

Emiatt a szorongás miatt az enyhe álmatlanság tünetét mutató embereknél két hét leforgása alatt átcsaphat krónikus álmatlanságba.

Már kénytelen felkeresni a doktor urat, aki azonnal altatót ír fel páciensének, ami nem hat a személyen, vagy mellékhatásként, nappal is bágyadt, és nehezen koncentrál.

 

Az idő eközben telik. Többszöri figyelmeztetést kap az illető munkahelyén a folyamatos késések és nem megfelelő szellemi tevékenysége miatt. Közben a család sem érti, mi történik szerettükkel.

 

Talán már veled is megtörtént valami ehhez hasonló?

 

Bizony a szorongás az egyik legveszélyesebb pszichés betegségek egyike.

Azért a legveszélyesebb, mert hihetetlen rövid idő alatt képes hatványozni a tüneteket egy adott betegség típusánál.

A szorongás az álmatlanság esetében például mindig először az alvásciklus idejét rövidíti le.

Majd ami még megmarad alvásidő, annak is a minőségét rombolja le.

 

Ilyenkor akár rémálmaid is előfordulhatnak.

 

 

Sajnos ezennel elérkeztünk a tény kimondásához, hogy mindaz, amiről beszélünk már régesrég betegség.

 

Ezzel vagy szembenézel vagy nem. Attól azonban, hogy elmenekülsz előle, még nem kapod meg a megoldást.

 

A kezdetben lelki síkon mutatkozó betegség kinövi magát, s fizikálisan is lerombolja az embert.

 

Amikor valaki súlyos álmatlanságban szenved, annak a hite az lehet, hogy elfogadja éppen azt a helyzetet, amiben éppen van.

Sokan ugyanis fel sem merik vállalni betegségüket. Cikinek tartják a barátoknak elmondani. A családnak meg különben is megfelelni vágynak, így inkább magukba fojtanak mindent.

 

Talán te sem mered elmondani senkinek, mert félsz attól, hogy úgy gondolják, csak sajnáltatni akarod magadat?

 

Persze az is meglehet, hogy semmi kedved azt hallani, hogy: „olyan nincs, hogy nem tudsz aludni, csak feküdj le időben és ennyi”.

Amennyire csodálatos emberi regenerálódási képességünk, olyannyira hihetetlen azt felfogni, hogy mennyire tudunk is ártani neki pusztán azzal, hogy nem tudjuk megadni "néha" neki azt, amire szüksége van.

Vannak azonban olyan módszerek, amiknek segítségével, könnyedén fel lehet oldani a szorongást, és megtanulhatod kezelni azokat a stressz helyzeteket, amelyek álmatlanságodat okozzák.

Mostantól kezdve ismét várhatod az éjszakát, amikor lehunyhatod a szemeidet, és nem kell az időt a mennyezeten lévő, árnyékminták figyelésével töltened.


 

Az álmatlanság legyen a múlté és a további információkért KATTINTS IDE

Címkék: alvászavar álmatlanság ellen altatók

süti beállítások módosítása