2011.10.20. 16:49

Az álmatlanságból vezető kiút

 

Ha valaki éjjel nem alszik jól, ennek hatásai mindig az aktívan eltöltött időszakban, azaz nappal érhető tetten. Volt már, hogy egy héten négy éjszakádat is az elalvással való küzdés tette ki? Milyen volt reggel ilyen éjszaka után felébredni?

 

Mert biztos, hogy nehezen keltél ki az ágyból másnap, miközben fájt a fejed, és jóformán azt sem tudtad hirtelen, milyen napot írnak. Valljuk be: legszívesebben visszaaludtál volna. Mert ugye ilyenkor bezzeg már visszaaludnál. A krónikus álmatlanságban élők sajnos már az ilyenkori visszaalvás lehetőségével sem tudnak élni. A jobbik eset egyértelmű az első eset, amikor ugyan el tudsz aludni, csak nem akkor, amikor kéne.

 

Ilyen esetekben fontos megvizsgálnod, hogy vajon mitől félsz a másnapodban. Vajon mitől tartasz, mit nem akarsz a következő napban megtapasztalni? Netán izgulsz valamitől? Mert az éjjelenkénti nehezen elalvás mögött a túlzott intenzív érzelmi állapot vagy ennek negatív ellentéte áll, amikor nem az izgatottság, hanem a valamiféle esemény elleni félelem gyötör. Ilyenkor mindig egy adott szituáció miatt nem tudsz lenyugodni, de mi van, amikor már krónikusan eljutsz abba az állapotig, amikor már fel sem tudsz kelni az ágyból, mert annyira legyengítetted magad pusztán azáltal, hogy nem aludtál.

 

Mert sajnos ilyen eset is létezik. Nem is kevés. Ez a fázis már depresszív jelenség, azaz az illető annyira elhagyta magát, olyan lelki mélypontba került, ahol már csak az orvos segíthet. Márpedig ő gyógyszert fog minden bizonnyal felírni, amit elvileg nem szeretünk, mégis beszedünk, „mert az orvos azt mondta”.

 

A legfontosabb, hogy tudd: a kétféle erősségű álmatlanság között amilyen nagynak tűnik a távolság, olyan gyorsan tud az ember krónikus beteggé válni az álmatlanságban. Amennyiben tartósan nem küzdöd le félelmeid, és folyton idegeskedel a napi gondokon, minden éjjel kevesebbet és kevesebbet fogsz aludni, amit pedig átalszol, azt is rossz minőségben fogod tenni.

 

Ami biztos: az első vagy második stádiumú álmatlanság mindegyikének hátterében lelki tényezők állnak. Ha ezen magadtól nem változtatsz, úgy marad az altató pirula, amit senki nem akar magának, mégis könnyebb megoldásnak tűnik, mert csak be kell menni a patikába, a el kell kérni gyógyszerésztől és már szedhető is.

 

A rögös út, hogy orvosold saját problémád, nehezebb, ám sokkal kifizetődőbb. Sokkal jobb napokat tudsz majd megélni, ha belegondolsz, hogyha már eleve kipihened magad, akkor sokkal jobban tudod megélni a nappali órákat, amelyek esetében sokkal nyugodtabb és türelmesebb leszel az átlagnál, így könnyebben ki tudsz emelkedni pozitív értelemben a környezetedből.

 

Panaszkodni, hogy ennyire, meg annyira fáradt vagyok, mindig könnyebb volt. De, hogyha minden nap szánsz az alvásra 8 órát, 14-et nagy energiával tudsz majd megélni. Ez logikusan kiszámolt tény. A 8 órai alvástól arcbőröd kisimul, éjjel feltöltekezik, regenerálódsz, agyi kapacitásod pedig növekedni fog. És ami a legfontosabb: egészséged így könnyebben megtarthatod. Kipihent leszel, ha újra megtanulsz helyesen és jól aludni. Most már csak a megoldásokat kell megismerned. A természetes gyógyír a legbiztosabb. Már ezekkel a gyógymódokkal is egyre többen foglalkoznak. Mindenből üzletet próbálnak húzni, de Te fogod eldönteni: kinek és miben hiszel. A következőkben egy útra léphetsz rá a gyógyulásért, hogy ismét jól aludjál, hogy ismét kipihenten és boldogan tudjál élni. Mindezek megismeréséért KATTINTS IDE.

 

 

 2011.10.20. 16:47

Álmatlanság elleni módszerek

 

Sokan kimondják: ők bizony kifejezetten szeretnek aludni. Ezeknek az embereknek fekhelyük szinte szentéllyé van nyilvántartva otthonukban. Ők szeretik, ha friss elalvás előtt a levegő szobájukban. Azt is szeretik, ha aznap már minden dolgukat letették és csak saját pihenésükre fókuszálnak. Csak sajnos ezek azok az emberek, akik kevesen vannak társadalmunkban. Ha valaki ki is mondja, hogy ő igenis szeret aludni, és az az egyik legfontosabb számára, hogy a napi 8 órás alvásigényét minden nap teljesítse, arra vagy azt mondjuk, hogy alig van valami dolga az életben, vagy egyszerűen csak irigyek vagyunk rá.

 

Általánosságban elmondható, hogy a társadalmunkban élő emberek előszeretettel mondanak rosszat a magyar mentalitásról, holott általában ők sem tesznek semmit az ellen, amit éppen ócsárolnak. Észrevetted ezt Te is? Ebből is látszik, hogy beszélni könnyű, ám cselekedni annál inkább megy nehezebben.

 

Ezt azért volt fontos tisztáznunk, hogy előbújjanak azok az emberek is, akik igenis békés lelkivilággal rendelkeznek és megadják testüknek az egyik alapszükségletet, az alvást. Ők utat tudnak mutatni azoknak, akik minden éjjel az elalvásért küzdenek. Te mely kategóriába tartozol? A játszva vagy nehézkesen elalvók közé?

 

Mert az például tényszerűen kimutatott adat, hogy a magyar lakosság közel harmada álmatlanságban szenved, amelyek közül pedig minden 10. ember már a krónikus alvászavar stádiumában él. Hogy miért nem szűkítettünk le az álmatlanságban szenvedők csoportját? Mert ugyanúgy szenvedhet ettől a kórtól egy kisgyermek, mint egy felnőtt.

 

Az egyik fontos tényezője az álmatlanság kórjában szenvedők rohamos emelkedése, hogy az elmúlt száz évben, a megváltozott, iparosult, immár globális szemléletű világunkban a levegő, a víz, a talaj egyre szennyezettebbé vált. Napról napra annyi idegen hatóanyagú kémiai vegyület bombázza a természetes élővilágot, hogy a környezet ökológiai rendfenntartó képessége egy idő múlva már nem bír el a szennyezettséggel. Éppen ezért az elalvás is nehezebben megy. Nyithatunk ablakot, ihatjuk a vizet, ha az szennyezett, és az idő folyamán egyre inkább lerakódik szervezetünkben, az így bekövetkező testi károsodás, már az álmatlanság végkövetkezménye lehet.

 

És láthatod: már a fiatal szervezetre is rátelepedhet a mai szennyezett világ káros hatású végtermékei. Nem csak a felnőttekre. A gyermekekre is.

 

Második fontos tényezőként ehhez jön még a felgyorsult, rendszertelen, bizonytalanságban bővelkedő életmód megélése. A nap vége felé általában nehezen tudunk végezni napi teendőinkkel, és legtöbbször valószínűleg Te is észrevetted már, hogy nehezen tudsz pontot tenni egy-egy napod elvégzett vagy éppen be nem végzett dolgaira. Ilyenkor tele vagy gondolattal, tépelődsz, így egy újabb ok, hogy még nehezebben alszol el.

 

Gyógymódokat találunk, melyekkel az álmatlanság orvosolható. Drogériákban, patikákban és gyógynövényboltokban vény nélkül kaphatók már egyes altatószerek vagy teák is. A természetes aromájú teák lehetnek hasznosak, ám a kémiai vegyületű altató pirula a legtöbb esetben rombolja a szervezetet, általában nem is hat, vagy ha igen, akkor hamar hozzá tud szokni a szervezet és megint kezdhetsz újabb orvos után néz ki, aki megint majd csak egy újabb gyógyszert javasol.

 

Mi inkább a természetes gyógymódban hiszünk. Kezdve a teától a megfelelő napi mozgáskultúrán át, a számodra leginkább megfelelő életvitel elsajátításáig. Ugyanis a legtöbb esetben ez utóbbi adja a probléma megoldását.

 

A megoldás létezik, és ha változtathatsz, amely által jól fogsz elaludni esténként. Meglásd: sokkal jobban fogsz teljesíteni majd munkahelyeden és a magánéleti kapcsolataidban is jobban meg fogod tudni állni helyedet. Meg fogod becsülni a nappal megélt aktív időszakod óráit. Teli leszel energiával, és egyszerűen azt fogod érezni: igen, boldog vagyok.

 

Sokan ezer oldalakat képesek írni a siker mibenlétéről. Pedig a nagyon sikeres emberek általában észre sem veszik, hogy milyen jól megy nekik, hiszen mindig éppen aktuális boldogságukra, kiegyensúlyozottságukra, ezek megtartására figyelnek. Sikerük pont ebből a kisugárzásukból fakad. Ezek az emberek vallják: a helyes életmód a jó alvásban keresendő. Ha éppen most nem alszol jól, akkor is megtalálhatod a módját, hogy minden éjjel gyorsan aludj el, reggelente pedig kirobbanó formában kelj fel. A megoldás adott. Ennek megismerése érdekében KATTINTS IDE.

 2011.10.20. 16:47

Álmatlanság elleni módszerek

 

Te jó mélyen alszol éjjelente? És mindezt az állapotot gyorsan el tudod érni? Mert sajnos manapság a népesség közel fele szenved az álmatlanság betegségében. Ebből pedig minden 10. ember krónikus alvászavar alatt áll, amely a depresszív betegségek egyik ágazatába tartoznak bele.

 

Látható tehát, hogy az álmatlanság minden esetben lelki okokra vezethető vissza, mindamellett, hogy több más fizikai körülmény –a sötétség, a csend, a jó levegőminőség- szükséges az elalvás biztosítására.

 

A lelki okokat már biztosan ismered. A modern pszichológia tudománya mindig ezekkel a kifejezésekkel magyarázza: a stressz és a rendszertelen életmód fogalomkörével.

 

Természetesen ez a kettő szoros kapcsolatban áll egymással. Általában ha valaki rendszertelenül él, az pont emiatt sokat is stresszel. Sokan a munkahelyükből fakadóan nem tudják betartani a helyes szokásokat, ám még ennél is többen vannak, akik szavakkal azt mondják, hogy változtatnának, a valóságban azonban nem tesznek ezért egy lépést sem.

 

A jó alvásnak egyetlen alapfeltétele van: a nyugalom. A külső és belső nyugalom együttes megléte. Ha esténként már be tudod fejezni munkádat, a holnapi dolgaid miatt már nem idegeskedsz, akkor este mindig eljön az óra, amikor szervezeted magától kívánni fogja a pihenést. Egyfajta beépített jelzőrendszer ez szervezetünkben. Szerinted akkor miért fontos a rendszeres életmód?  Hát azért, hogy biológiai óránk sose felejtsen el nekünk jelezni.

 

A rendszeres életmód eléréséhez egy egyszerűbb napi, később heti terv szükséges, amelyben felállítod magadnak, hogy mikor akarsz enni, mikortól meddig dolgozol, mennyit foglalkozol a hobbiddal, a sporttal és, hogy mikor alszol el. Ha ez a vázlat megvan, és be is tudod tartani, két-három héten belül magadtól fogod érezni mikor, mit kell tenned a rendszeresség érdekében. Az alvás pedig kétségtelenül meg fogja kívánni a maga legalább 7-8 órai alvásmennyiségét.

 

Ha már a mennyiség megvan, jöhet az alvásidő minősége, amihez ugye a kellő belső béke szükséges. A minőség azt jelenti, hogy mélyen alszol, vagyis: amikor nem álmodsz, drasztikus esetben nem kísértenek rémálmok és nem jársz alva. A mélyalvási fázisban regenerálódik idegrendszered, ilyenkor rögzülnek emlékeid, tapasztalásaid memóriádban.

 

Ha sétálsz az utcán, nézed az embereket, azonnal feltűnik, vajon ki, mennyit aludt az éjjel. Aki keveset, annak álmos, lomha a járása, kedvetlen. Aki gyötrődött egész este, mert nem tudott elaludni, annak a járása nehézkes, a hangja vékony, a szeme üveges és fénytelen, nehezen lehet vele szóba állni. Aki viszont kicsattan a jókedvtől és még a borongós időben is ernyővel a kezében, az biztosan jól aludt és szeret is aludni. Na meg szereti megélni nappalait is.

 

Ha szeretnél változtatni alvási szokásaidon, akkor jó helyen állsz, hiszen a továbbiakban mindent megtudhatsz olyan eszközökről, amelyek remek segítséget fognak adni, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbbet. A kiegyensúlyozottság és a harmónia a legfontosabb emberi tényező. Mindezt a jó alvással koronázhatod meg. Ahhoz, hogy Te is jól aludj, KATTINTS IDE.

 2011.10.20. 16:46

Szabadulj az álmatlanság betegségéből

 

Ha úgy érzed, hogy nem megfelelő az erő, amit reggelente érzel magadban ahhoz, hogy elkezd a napod, valószínűleg alvásod mennyiségén és minőségén kell változtatnod.

 

Oda szoktál figyelni, hogy mennyit alszol hétköznapokon és hétvégeken?

 

Képzeld el, hogy vannak olyan személyek, akik bevezették azt a szokást, hogy hétköznap megvannak 5-6 órai alvással, majd úgy gondolják, a hétvége két napján bepótolhatják a lemaradást, és annyit alszanak, amennyivel teljesen ki nem tudják magukat pihenni.

 

Az alvás ilyen módú pótlása lehetséges, de ez az életvitel nem egy hasznos időbeosztást eredményez. Ha minden nap megtartanád a legalább 7 órás alvásmennyiséget, úgy a hétvégén hiába aludnál többet –mert akkor megteheted-, mégis kevesebbet fogsz igényelni, így a hétvégét jobban kihasználhatod, ráadásul, ha hétköznap odafigyelsz a megfelelő mennyiségre, úgy minden napra tudsz magadnak annyi tartalékot teremteni, hogy még csütörtökön vagy pénteken is azt az erőt érzed magadban, mint a hét legelején.

 

Látod? A megfelelő időtakarékoskodás ennyire fontos. Vannak, akik eleve szeretik húzni a lóbőrt, de vannak a nyughatatlanok, akik kevésbé tudják elengedni magukat. Pedig fontos a lecsendesedés is. Te talán el tudsz úgy aludni, hogy közben ezernyi gondolat röpköd fejedben? Mert úgy eleve stresszt és nem nyugalmat gyártasz magadnak.

 

Köztudott, hogy a jó alvás fontosságáról már sokan, sokfélét írtak. Rengeteg módszert és terápiás eszközt lehetne felsorolni, ami a jó és pihentető alvást garantálja. Ám az alvás fizikai jelenségei mellett ugyanolyan fontos a lelki oldal is. Nem hiába foglalkoznak a pszichológusok-pszichiáterek a terápiás kezelések során az alvás fontosságával, hiszen, ha a páciens eleve jól alszik, akkor lelki differenciáltsága az alvást közvetlen megelőzőleg egy stabil állapotot tud felvenni, azaz képes magában megteremteni az egyensúlyt, amikor személyiségének két pólusa összhangra talál. Magyarán: nem fognak dúlni Benned harcok, hanem megfelelő belső hangod fog győzedelmeskedni, mely hang bizonyára támogatni fog Téged minden munkádban.

 

A nyugalom a jó elalvás egyik titka tehát, hiszen ziláltan nem lehet pihentető alvásra találni. A pihenésnek ugyanis megvannak a fázisai. Amikor például álmodunk –emlékezzünk rá reggelente vagy sem-, olyankor az agyunk nem tud megfelelőképp lelassulni. Az agyi idegvégződések olyankor is dolgoznak. Természetesen nem olyan mértékben, mint amikor koncentrálunk egy feladat megoldására, de kétségtelen, hogy nem jut el a legpihentetőbb állapotig, az ún. mélyalvás fázisának állapotáig. Ebben a ciklusban képes ugyanis az agy a legnagyobb regenerációs képességének betöltésére. Ilyenkor ragadnak meg a memóriánkban a tapasztalatok, emlékképek. Egyértelműen fontos, hogy azt szeretnénk, amely információkat elsajátítottunk a nap folyamán, azok be is rögzüljenek. Pontosan ezen agyi tulajdonság miatt szokták egyesek az emberek idegrendszerének bonyolult hálózatát a számítógép működéséhez hasonlítani.

 

Most érkeztünk el a dolog játékos oldalára. Mert, ha már tudjuk, mit jelent a jó alvás maga, akkor bújócskába kezdhetünk azzal a gondolattal, miszerint milyenek lennénk kipihent állapotunkban. Bújócska ez, hiszen ha tele vagyunk energiával, akkor nem vagyunk kókadtak, vagy szedett-vetettek. Olyankor ragyogunk, s vonzzuk magunk köré a dolgokat. Biztos, hogy Te is látod magad ilyen állapotban. Először talán meg is rémülsz, hiszen ez a Valaki nem hasonlít Rád, pedig Te is lehetsz ilyen. Utánad is megfordulhatnak az utcán, Te pedig olyankor elégedett lennél önmagaddal. Nem fájna a fejed, nem a kávé után futnál, hanem friss és üde lennél egészen a nép végeztéig.

 

Ha még nem is tudod most azonnal megtapasztalni, milyen is, mikor egészségesen alszol el, ha kitartó vagy és kíváncsi vagy erre a módszerre, biztosan jól fogsz aludni. A tartós és biztonságos életvitel hatására pedig olyan dinamikus személyiséggé válhatsz, amilyen mindig is szerettél volna lenni. Mert mindenki érzi magában az erőt, amit mozgósítani képes magában. A lehetőség most adott számodra és megismerheted a módszereket. Ezekért KATTINTS IDE.

 2011.10.20. 16:46

Az álmatlanság boldogtalanságba vezet

 

Képtelen vagy éjjelente elaludni? Már az egész család alszik, de Te mégis csak idegesen forgolódsz az ágyban?

 

Sajnos egyre többen szenvednek az álmatlanságtól, azaz alvászavartól. Nem megfelelő minőségű a levegőnk, sok kórokozóval szemben kell már felvennie a harcot testünknek, s sajnos, ha a szervek már az alapvető pihenést sem kapják meg, még esendőbbekké válunk a levegőben, vízben és földben rejlő kórokozók ellen.

 

Ezzel összefüggésben kimutatták, hogy az egyre szűkülő alvásidővel az emberi ellenálló képesség is egyre csökken. Így, amivel javíthatunk immunrendszerünkön a helyes tápanyagok bevitele mellett, hogy végre megtanulunk helyesen aludni, és olyan napi rutint állítunk föl, melyben az alvás mindig megkapja a neki kijáró nyolc órai időtartamot.

 

Mégis sokszor úgy cselekszünk, mely tettekkel éppen ez elalvás gyorsaságát gátoljuk. Túlhajszoljuk szervezetünket, s a természetes teljesítőképességén igyekszünk változtatni, hogy elkezdünk túl sok koffeint fogyasztani. Szinte észrevétlenül is. Figyeljük csak meg, hogy az italok összetételeibe kis betűvel szedve szinte majdnem minden esetben megtalálhatjuk a koffeint. Tehát nem csak a kávéval, energia itallal kerül be közvetlenül szervezetünkbe ez a véráramot fokozó „dopping szer”. Hiába érzed például, hogy Neked már elég csak minden nap hat órai alvás, ez csalóka lehet, hiszen, ha folyton eleve túlpörgeted működésed, úgy nehezebben is fogsz lenyugodni. Tény, hogy az emberi szervezetnek –a felnőtteknek is- legalább 7-8 órai alvásra van szüksége naponta. Ezeket a határokat ne tologassuk. Különben valóban örömforrásainktól fosztjuk meg magunkat. Ha napközben folyton azon jár az eszünk, hogy melyek lehetnek azok a módszerek, melyekkel még ébren tudjuk magunkat tartani, a végén elfelejtünk nevetni, finom ételeket enni, elmenni szórakozni. Magyarán: minden olyanról elkezdünk szépen elfelejtkezni, amire egyébként titkon vágyunk, s ami a boldogságunk nagy egészét teszi ki.

 

De nézzünk most akkor a megoldások felé. Mivel manapság túlontúl sok gyógymóddal találkozunk, az álmatlanság receptjére is sok információt kapunk többféle csatornából. Nem is gondolnád, hogy egy nap hányan tartanak az orvos felé álmatlanságtól szenvedve. Az orvos persze automatikusan valami altató pirulát ír fel, melynek jótékony hatékonyságát ugyan nem tudja teljes bizonyossággal szavatolni, mégis felírja, mert más javaslata nincsen, vagy, mert érdeke úgy kívánja meg, hogy betege mégis a kémiai hatóanyagú gyógyszert szedje be.

 

Magyarországon az a helyzet, hogy szembe menve az általános vélekedéssel -miszerint mindenki inkább elkerülné a gyógyszereket-, mégis tucat számra kell a patikáknak megrendelni a készítményeket, annyira kelendők az altató pirulák. Ráadásul azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a gyógyszeripar profitja a gazdasági válság ellenére az iparágak között messze a legkevésbé csökkent. Nem vitatható, hogy szükség van gyógyszerre is, de nem mindegy, hogy milyen betegséggel állunk szemben.

 

Az álmatlanság okai leggyakrabban ugyanis lelki eredetűek. Így hiába írják fel a gyógyszert, ha az tényleges megoldást nem jelent, legfeljebb ideig-óráig hat. De ki akarja magát a bizonytalanságban ringatni, amikor alapvető magatartás, hogy a biztonságra vágyunk?

 

A módszerek adottak, amelyekkel elérheted az igazak álmát. Ha megérted, hogy szervezeti működésed egy nagy körforgást ír le nap, mint nap, akkor sokkal könnyebben fogod megtenni az első lépéseket, hogy változtass rossz beidegződéseiden és sok, számodra kedvezőbb szokásokat alakíts ki.

 

Hogy melyek ezek a rossz szokások? Ott van például, ha nem szellőztetsz megfelelőképp. A jó levegő fél siker a könnyű elalvás esetében. Ha már csuknád be az ablakot, de még mindig a holnapi teendőiden kattogsz, nyugodj le egy percre, ülj le, és egy papírlapra írd fel teendőidet. Ez az összegzés lenyugtat, és már nem céltalanul kavarognak benned a gondolatok.

 

A sok-sok megoldás közül ez csak mindössze kettő volt, hogy könnyen el tudj aludni. Látszólag ez a folyamat nagyon természetes és egyszerű, pedig most már tudod, hogy a lakosság fele nehezen tud elaludni. Mégis érezzük ennek fontosságát, hiszen természetünknél fogva érezzük, hogy alvásra szükségünk van.

 

A lényeg tehát, hogy első lépésként tudni kell mindig letenni a problémákat, hogy pihenhessük azért, hogy másnap újult erővel kezdjük feltalálni az ezernyi lehetőséget, amelyek csak ránk várnak. A lehetőségek itt elsősorban boldogságunk irányába mutatnak. Hisz’ már tudod: a nem jó alvás boldogtalanságot szül, pedig mindenki boldogságra vágyik. A jó alvással megadhatod az esélyt, hogy egy boldog és kiegyensúlyozott életvitelt folytass. Ha nem tudsz elaludni, de érdekel a megoldás, az eszköz, mellyel egy új minőségben láthatod meg életed, akkor KATTINS IDE.

 

 

 2011.10.20. 16:45

Az álmatlanság végre megoldódik

 

Az álmatlanság -közismert nevén alvászavar- már-már népbetegségnek számít Magyarországon. Minden második, ebben a betegségben szenvedő ember keresi fel az orvost, akik legfőképpen gyógyszerek felírásával próbálnak segíteni a betegen. A beteg a legtöbb esetben ágál a gyógyszer beszedése ellen, de ezt nem meri igazán megmondani az orvosnak, ezért inkább csendesen minden nap lenyeli a pirulát, mégha pozitív javulás kevésszer is adatik meg számára.

 

Ám most megvan a megoldás. Ráadásul gyógyszer nélkül.

 

Elsőként azonban mérlegeljünk, mivel is állunk szemben. Vizsgáljuk meg az alvást, mint cselekvést, melynek egészségügyi szempontból van mennyiségi és minőségi együtthatója.

 

Ez a kettő szorosan összefügg egymással. Nem szabad elfelejteni, hogy hiába tölt valaki 8 órát az alvással, ebből egy biztosan arra megy el, míg ténylegesen el is alszik, a többi időt pedig átálmodja, vagy netán –ha erre van hajlama- alva is jár az illető.

 

Sajnos az az általános tapasztalat, hogy a mélyalvási fázist egyre kevesebben tudják elérni. Mert hiába hiszed, hogy alszol, nem biztos, hogy idegrendszered kellőképp meg tud nyugodni, ezáltal lehetséges, hogy nem is tud feltöltődni, azaz regenerálódni.

 

Szerinted mennyire fontos elmédnek a regeneráció? Elképzelhetőnek tartod, hogy a mélyalvás és az emberi agy memóriatárja összefüggésben állnak egymással? Nos, ha elméd nem kap megfelelő mennyiségű és minőségű pihenést, az bizony a lelki tünetek mellett már fizikálisan is megmutatja jeleit. Például, először csorbul emlékező képességed, majd a kialvatlanság ezzel egyidejűleg megtámadja immunrendszered is, amely által minden kórokozóval szemben védtelenné válsz.

 

Láthatod: ha egy héten már két éjszakádból küzdést jelent az elalvási állapotot elérned, az ellen már tenned kell valamit. Szükséges, hogy kellő bizalommal fordulj saját magadhoz, hiszen ez lehet az egyetlen esély, amely jó irányba fordíthatja életed, és nem afelé fog terelni, hogy inkább az orvoshoz fordulj, aki majd az állam által támogatott vagy éppen nem támogatott altatószert fogja felírni Neked. Az így felírt gyógyszert szívesen vagy aggodalmasan fogod beszedni? Kérdés, hogy le tudod-e egyáltalán majd nyelni a mellékhatásoktól nem mentes pirulát?

 

Tény, hogy kiváltani könnyű a patikákban a készítményeket, de bevenni már annál nehezebb, hiszen a szintetikus anyagok eleve rombolják az ép sejteket, amit valahogy ösztönösen megérzünk. Alapvetően arra vagyunk kódolva, hogy a végsőkig igyekezzünk minden természetellenest elkerülni. Ez a védekező magatartás veleszületett tulajdonsága az embernek.

 

Mindenesetre, az az első lépés, hogy önmagadat, ha kell, könyörtelenül megvizsgáld, és ki kell mondanod, ha valamit nem jól csinálsz. A hibákat könnyű felismerni, de ezeket beismerni már annál nehezebb. Pedig a hibák azért vannak, hogy jobbítsunk rajtunk. Különösen jellemző ez ránk, emberekre, akik közül egyikőnk sem bűntelen.

 

Muszáj tehát feltenned a kérdést, hogy mi az, ami miatt nem tudod félre tenni a nap végén gondjaid-bajaid nagy részét, mert általában a lelki nyugtalanság a legnagyobb gátló tényezője elmédnek. Csak forgolódsz és forgolódsz, közben gondolkozol is, meg nem, de nem jutsz előrébb. Számos módot ismernek, amely által ezek a belső lelki viharok lecsendesíthetők. Ha ennek a birtokába jutottál, akkor szerinted hogyan indulna a napod, ha végre nem kéne esténként idegeskednek, hanem békésen és gyorsan el tudnál aludni? Mert szerintem nem futnál a busz után őrült módon. Inkább elindulnál három perccel hamarabb, csak hogy ne késd le a járatod.

 

Ha már megadatott számodra a pihenés kellemes óráinak élvezete, akkor legyen kényelmes fekhelyed és olyan legyen a pizsamád, ami olyan, mintha nem is éreznéd, hogy rajtad van. Aludni jó és ezt mindenki megérdemli. Az alvás az, ami valóban egyszerre ugyanolyan kellemes, mint amennyire hasznos.

 

Ha nem szeretnéd tovább növelni álmatlan óráidat, most megtudhatod azt a megoldást, ami által újra könnyű és megszokott lesz az alvás számodra. Pár hét múlva a tested megújul. Sokkal kisebbek lesznek a napi akadályok, és magabiztosabb is leszel. Ilyen sokat számít az alvás. Mindezen megoldások ismeretéért KATTINTS IDE.

 

 

 

Az álmatlanság alapjai

 2011.10.16. 12:57

Az álmatlanság alapjai

 

Hogy mik is ezek a fontos alapok?

Gondolj bele: ha minden este a megfelelő időben tudnál elaludni, minden bizonnyal napod aktív időszakát is a legjobb formában tudnád elölteni.

Ezt a gondolatsort átfuttattad már valaha magadban?

Mert a nyugati orvosprofesszorok minden betegség gyógyításának első lépésekor az emberi elmét előhívva, először a páciens gondolkodásrendszerére igyekeznek pozitív módon hatni.

Ugyanez van az álmatlanság gyógyításakor is.

Először rendszerezned kell napi szokásaidat és mérlegelned kell, amit nem csinálsz megfelelőképpen jól.

Már általános iskolában is az alapok megfelelő elsajátítására helyezték a hangsúlyt.

Testünk működési mechanizmusának alapja, hogy minden szervünk egy nagy körforgásban végzi napi munkáját.

A szervezet működési alapja, hogy a sejtjeink estéről estére újjá varázsolódnak, vagyis regenerálódnak.

Ha megkapják a szükséges időt, mely alatt a belső működési szerveid csökkentett üzemmódba tudnak kapcsolni, azáltal a sejtek is fel tudnak erővel töltődni.

Kétségkívül az első pillére regenerálódási rendszerednek, az elme megfelelő mennyiségű és minőségű pihenése.

Ez azért szükséges, hogy amit napközben magadba szívtál információt, az alvási időszak alatt ez egy nagyon jó és biztonságos helyre kerüljön: egyenesen a memóriádba.

Ha nem foglalkozol azzal, hogy ezeket belásd, és nem teszel az ellen, hogy végre könnyen el tudj esténket aludni, inkább a párna szélét rágod, a változás sosem fog bekövetkezni magától.

Ha rendszeresen és jól alszol, reggelre kisimult lehet az arcod, vidám és mosolygós lehetsz, és elérheted azt a belső szintedet, ami érzed, hogy megvan benned.

Türelmesebb és kitartóbb leszel. Mindazon negatív tulajdonságodon, amivel még most tudod, hogy rendelkezel, ezeket képes leszel levetkőzni.

Nem fogsz napközben a fáradékonyságodon álmosan merengni, hanem végre a tettek mezejére lépsz és változtatsz.

A változás nem mindig egyszerű. De ki mondta, hogy nem jobb érzés azt elérni, amiért küzdeni is kell?

Semmit nem adnak ingyen. A saját egészségedet és harmóniádat a legkevésbé.

A legfontosabb talán, hogy minden idődet fel tudd használni a magad, pozitív javára. Meglásd: a profit sok mindenben tetten érthető.

Ha egy számodra fontos cikket például úgy tudsz elolvasni, hogy közben minden apró részletére maximálisan odafigyelsz, mert már nem az álmatlanság betegségén kell idegeskedned, a szakterületeden a legjobban fejlődők egyike lehetsz.

Nem leszel ingerült szeretteiddel, hanem a pihenés adta élmény egész testedet egy pozitív hullámmal fogja felölteni a nappali időszakban.

Aludni jól lehet.

De az ehhez vezető utat meg kell ismerned.

A megoldás előtted van. Mert biztos, hogy vágyol egy jó alvásra.

Látod már magad előtt, amint kirobbansz reggel az ágyból, hogy végre tegyél életed jobbításáért?

Szerinted hogyan fognak vélekedni rólad? Mert biztosan gyönyörűnek fognak mondani.


Az álmatlanság véglegesen megszüntethető CSAK KATTINTS IDE

 

 

Az életvitel és az álmatlanság kapcsolata

 


Lehet, már jártál problémáddal orvosnál.

Ha írt fel számodra altató pirulát, akkor csendben megkérdezném, mennyibe került, mert lehet, hogy nemsokára rájössz: nem kell kémiai anyagokkal traktálnod szervezeted és nem kell ilyesmiért költened.

Arról már nem is beszélve, hogy megspórolsz magadban egy sorban állást is, mert akárhogyan nézzük, sajnos vagy nem sajnos, de a patikákban általában kígyózó sorba botlunk bele.

Ha reálisan és tényszerűen nézünk az álmatlanság problémája felé, akkor azt mondhatjuk: valójában csak az életvitelünk szokásaira kell néhány gondolatot vetnünk, és máris megláthatjuk, amin módunkban áll változtatni.

Ott van például máris a mindig csábító koffein, ami tételezzük föl, most megtestesül a gőzölgő, ínycsiklandozó kávéban, egy szelet csokis sütemény mellett, aminek nehéz nemet mondani.

Na de azért alattomos egy jószág ez a kávé, mert hatása akár hat órán át képes szervezetünkben tevékenykedni.

Magyarán: doppingolja a szívizmokat, serkenti az agysejtek működését.

Ha Te este 8-kor még nyugodtan kávézol, holott Te váltig állítod, hogy 10-kor már az igazak álmát fogod aludni, ki kell, hogy ábrándítsalak, ugyanis akkor vajmi sikerességű lesz alvási ciklusod.

Én nem vitatom, hogy nem alszol el.

De a minőség, hogy elérd a mélyalvás ciklusát, mindennél fontosabb, ugyanis agyad akkor tud igazán kikapcsolni.

Ez elég logikus.

Látod, máris találtunk egy tényezőt, jelen esetben a koffeint, amire ádáz módon rögtön le tudunk csapni.

De jöjjön akkor rögtön ennek bajtársa is, az alkohol, ami lehet, hogy bódító hatású, de az alvás minőségét szintén csak rombolni, nem pedig jobbítani fogja.

Ezek még ugye nagyon egyszerűnek tűnnek?

Most biztosan azt mondod magadban: á, én ezekre különben is odafigyelek.

De mi van akkor, ha többször megesik Veled egy héten, hogy ezernyi gondolattal a fejedben alszol el?

Már ha sikerül ilyen idegállapotban elaludnod.

Hát az történik, hogy egy idő után minden nap ezernyi gondolattal fogsz elaludni, ezek pedig folyton benned fognak motoszkálni és nem fognak békén hagyni.

Ráadásul egyre többet fogsz ugyanazon problémák fölött sopánkodni, így egy helyben fogsz toporogni, nem pedig előrehaladni.

Ráadásul napról napra egyre fáradtabb és ingerültebb leszel.

A legfontosabb momentum tehát, hogy lelkileg el tud magadban rendezni ügyes-bajos dolgaid, s kikapcsolj, mert anélkül nem fog megfelelő minőségű álom jönni szemedre.

Á, te könnyen beszélsz” - mondod most magadban.

Pedig vannak módszerek, nem is tudod mennyi, amelyekkel le tudod nyugtatni önmagad, rendszerezni tudod holnapi teendőidet.

Én elöljáróban csak annyit mondok: minden napnak megvan a maga baja.

Esténként gondolkozhatunk a holnapon, felállíthatunk napi tervet is, de amikor már befejeztél egy napot, tégy koronát aktív időszakod végére és békésen aludj el.

Vajon milyen lenne arckifejezésed, szemed, egy kiadós, 8 órai alvás után, főleg, ha egy hétig be tudod mindezt tartani?

Én mondom: gyönyörű lennél és még havonta sem kellene venned a szemránckrémet. 

Szerinted megérdemled?

Ha már a vásárlást a mai fogyasztói társadalomban megengedik, akkor az is engedtessék meg belső működésednek, hogy megkapja a neki kijáró szunyókálást.

Megtapasztalhatod azt a nyugodt belső állapotot, amikor békésen hajtod álomra a fejedet, és, nem öszegyűrt lepedővel, ráncosan, hanem üdén és mosolyogva kelsz majd fel reggel.


Meglátod, erőfeszítéseidnek eljön az eredménye. A megoldásra Rád vár.


Azért, hogy az életedet a továbbiakban ne zavarja az álmatlanság  KATTINTS IDE.

 

 

Címkék: alvás alvászavar álmatlanság ellen altatók

Az álmatlanság és az idegi kimerültség
 

Látszólag olyan egyszerűnek tűnik, hogy ami álmatlanságot, alvászavart foglal magában, az csakis a nehezen elalvás jelenségével hozható összefüggésbe.

Ez valamilyen szinten igaz is.

De mi van akkor, amikor a már krónikus szinten jelentkező álmatlanság odáig fajul, hogy nappal képes akár olyan zavarokat is előidézni, amikor a kipihentetlen szervezet egyszeriben csak elalszik?

Találkoztál már valakivel, akivel hasonló eset nem egyszer már megtörtént?

Én láttam már ilyet a metrón ülve.

A középkorú néni a végállomásnál vette észre, hogy elaludt. Nagyon megrémült.

Azt mondta, nem is emlékszik, hogy álmos lett volna. Egyszerűen csak megtörtént az egész.

Majdhogynem ahhoz lehet hasonlítani ezt az esetet, amikor a túlságosan leterhelt szervezetű sofőr elalszik a volán mögött.

De nézzünk mindent a legelejéről.

A krónikus álmatlanság azt jelenti, amikor valaki legalább három hétig képtelen a minimum elvárt 7-8 órát megfelelő minőségben átaludni.

Hogy mit jelent a megfelelő minőség?

Hogy az alvó idegrendszer valóban pihen és eljut az ún. mélyalvás fázisába, amikor az agyi tevékenység olyannyira lecsökken, hogy ott már az ember biztosan nem fog álmodni.

A krónikus álmatlanság végletes következménye a már említett narkolepszia, azaz a nappal jelentkező alváskésztetés, ami az illető idegrendszerét képes addig a fázisig eljuttatni, míg ténylegesen el nem alszik.

Nyilván, amikor a sofőr elalszik a volán mögött, ő nem narkolepsziában szenved.

De, amikor valaki éjjel képtelen elaludni, mégis nappal aktív tevékenységet kell, hogy folytasson, egyszeriben az idegrendszer működésében létrejön egy olyan ingerületátvivő csatorna, amelyen keresztül az az információ fog áramolni, amely tizedmásodpercek alatt képes az agyat pihenő állapotba eljuttatni.

Ez azért már veszélyes is lehet.

Mindamellett, hogy napjaink életmód tanácsadói beszélnek táplálkozásról, mozgásról és a megfelelő szépségápolás alapjairól, a kellő mennyiségű és megfelelő minőségű alvás fontosságáról kevesen tesznek említést.

Ugye, észrevetted ezt Te is?

Pedig az alvás adja meg egész biológiai ritmusunk alapját. Ha már az nem működik jól, mit várunk többi tevékenységünktől?

A jó alvás valóban simogatja az emberi szervezetet. Segíti a légzésben, segíti a szívet a megfelelő véráram fenntartásában, és áldásos módon hat a memóriára, hiszen alváskor az információk, emlékképek berögzülnek, egyfajta biztosítékot kapnak, hogy nem felejtődnek el.

A lehetőség számodra is adott, hogy egy kellemes és pihentető alvást hagyj magad mögött, és ne azzal teljen a napod hátralévő része, hogy félig nyitott szemmel figyeld a faliórát, hogy mikor jár már le végre az a ..... munkaidő.

Tudom, hogy nem te tehetsz erről a helyzetről, de minden bizonnyal te sem akarsz csak árnyéka lenni önmagadnak azért, mert nem tudod magadat kipihenni..

Ha jól alszol, a szervezeted is a legnagyobb üzemmódba tud kapcsolni, és úgy fogsz pörögni, mint egy versenyautó.

Ha megteszed a kellő lépéseket a rendszeres alvást követő héten végre kisimulnak az apró szarkalábak szemed alatt és olyan üde leszel, hogy magadra sem fogsz ismerni. Ezt az érzést te is elérheted.
 

Nem kell mást tenned az álmatlanság megszüntetéséért csak KATTINTS IDE.

 

Címkék: alvás alvászavar álmatlanság ellen altatók

Az álmatlanság alternatív kezelése

 

Nem túlzunk, ha azt mondjuk: krónikus álmatlanságban a lakosság közel fele szenved.

Vizsgáljuk meg közelebbről ezt a számadatot. Ez azt jelenti, hogy minden második ember nehezen alszik el, egészen a csecsemőtől az aggastyánig.

Ám, hiába érint minden második embert ez a népbetegség, ha sokan nincsenek tisztában, mivel állnak is szemben.

Csak gyötrődnek és gyötrődnek unos-untalan, mégsem tesznek ellene semmit.

Talán azért nem, mert nincsenek tisztában, hogyan kezdjék el a problémát kezelni, de az is lehet, hogy egyszerűen felelőtlenségből hagyják, hogy minden egyes napjuk ugyanolyan fáradtan és szürkén teljen el.

Mi nem tartozunk azon kategóriába, akinek mindig minden úgy jó, ahogyan van. Mi változtatni akarunk azon, ami rossz.

Márpedig ha már eleve aludni sem tudunk jól, akkor egész biológiai ciklusunkat felbontjuk, és nem jó irányba.

Az álmatlanság kifejezése az alvásprobléma fogalomkörébe tartozik. Ez egy tudományos megállapítás a betegségről.

Az orvos általában a problémát a mellékhatástól nem mentes altató felírásával szavatolja, ami ha hatással is bír az emberi szervezetre, nagy valószínűséggel csak ideig-óráig tart. És még ugye káros is.

Az alapvető tendencia, hogy napjainkban egyre többen a természetes gyógymódokat részesítik előnyben.

És nem feltétlen a jótékony teákat -a kamillát vagy a citromfüvet-, hanem sokkal inkább már a mozgásba és a test masszírozásába vetik a páciensek hitüket.

Így gomba módra bukkannak fel a masszőrök, akik ugyan kecsegtető ajánlatokat tesznek fel, viszont csak egy hosszabb idő után mondják el, hogy bizony ezt a folyamatot kúraszerűen kell alkalmazni.

Természetesen egy alkalomnak is elég borsos ára van, nemhogy eleinte hetente háromszor, sőt négyszer is ki tudjuk fizetni ezeket az összegeket.

Ilyenkor az ember magába száll, mert még ha lenne is pénze, meg ideje a masszíroztatásra -mert valóban tény, hogy ez a módszer képes kiűzni a stresszt a szervezetből, ezáltal valóban könnyebb az elalvás- valahogy érzi, hogy először mindig a probléma kiváltó okát kell megragadni.

Az inszomnia, azaz álmatlanság kiváltó oka pedig kétségtelen a helytelen életmód.

Nem csak a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény, ellustult mindennap megélése, hanem az egész életvitel, amit az ember nap mint nap megél.

Az egyértelmű, hogy nem lehet az ember élete teljesen stresszmentes.

Főleg, mert a stressznek van jótékony hatása is.

Gondoljunk csak arra, hogy maga a stressz pumpálja a szervezetünket, és doppingja révén jótékony hatású hormont szabadít fel szervezetünkben, ami viszont csak bizonyos mértékig jótékony hatású.

A vizsga vagy szereplés előtte lámpalázt például pozitívnak mondják, mert növelheti a teljesítményt, de mint tudjuk: az is csak bizonyos fokig.

A probléma tehát Benned, vagyis az általad megélt életvitelben leledzik.

Bizony változtatnod kell, hogy biológiai működésedet céljaid, munkahelyed irányába tereld.

Ha naponta nyolc órát dolgozol reggeltől délutánig, akkor nem kerülheted el, hogy legalább 23 óráig minden éjjel el ne aludjál.

Módszerek vannak, amelyekkel segítheted a gyorsabb elalvást, de ha az akarat nem működik benned, hiába traktálnak ilyen-olyan módszerekkel, valószínűleg önmagadba vetett hited nélkül nem fogsz elérni semmiféle változást.

Ha számodra fontos a pihentető alvás, és az, hogy reggel ne egy kávéval kelljen indítanod a napod, akkor megvan a módszer arra, hogy ismét fitté, és energikussá tedd magadat.

A megfelelő szokásokat, Te magad alakítod ki az életedben, és mindent megtudhatsz ahhoz, hogy ez nyugodt és pihentető alvást hozzon létre számodra.

Olyan fitt formába kerülhetsz, amiben talán már gyerekkorod óta nem voltál.
 

Te is kiléphetsz az álmatlanság börtönéből, csak KATTINTS IDE

 

 

Címkék: alvás alvászavar álmatlanság nehéz ellen altatók

Az álmatlanság csak egy rossz szokás?

 

Ki ilyen, ki olyan típus. 

Valaki későn alszik, és tovább húzza a lőbőrt, míg mások inkább hamarabb keresik az édesek álmát, hogy reggel korán ébredve valahol aranyat leljenek.

 De kik azok, akik egyik csoportba sem tartoznak?

Nos, az álmatlanság fiai és lányai egyre többen vannak korunkban.

Az alvászavar már-már népbetegségnek számít minálunk.

Olyannyira elterjedt ez a zavar, hogy az egyes életmód tanácsadók egyenesen az alvásciklusok felmérésével kezdik diagnosztikai tevékenységüket, ami nem is csoda. Az alvás ugyanis biológiai körforgásunk egyik alappillére, mondhatnánk: egész emberi szervezetműködésünk alfája és omegája.

Amennyire pihennek az alvási idő alatt a sejtek, olyannyira dolgoznak is, hiszen regenerálódnak.


Bizony, aki megőrzi helyes életmódját és betartja jó szokását, hogy minden nap ugyanazon időpontban alszik el és legalább átszunyókál 7-8 órát, az hosszútávon tartja meg fiatalságát, mellőzve a ránctalanító ilyen-olyan szérumok javarészét.

A jó szokás megőrzése nem egyszerű.

Folyton kísértésbe esünk.

Tolnánk ki az idősávot mondván: még nem is vagyunk olyan álmosak.

Ám nem szabad engedni a kísértésnek. Kitartónak kell lenni.

Szigorúan be kell tartani, amit magunknak játékszabálynak lefektetünk, hiszen, ha az egyensúly felborul, visszaállítani a folyamatokat sokkal nehezebb.

De mi van a rossz szokásokkal?

Ugye volt már olyan, hogy nem figyeltél oda és képes voltál este 8 órakor még kávét fogyasztani?

Esetleg olyan is volt már, hogy elalvás előtt teletetted a bendődet hamburgerrel?

Nos, ha ezekre a rossz szakásokra nem figyelünk oda kellőképpen, ezek kontrolljára könnyen a magunk csapdájába esünk és észre sem vesszünk, már pont a legfontosabb alvási fázist, a mélyalvás ciklusának ideje fog leredukálódni.

Márpedig, ha az agy nem tud kikapcsolni rendesen, a másnapi felkelés is rögösebb lesz.

Az persze más, hogyha hétvégén kicsit feszíted határaidat és a bulizás kedvéért átalakítod napirendet.

Ez megengedett.

Na de, hétköznap, suli vagy munka mellett a helyes időbeosztás elengedhetetlen.

A saját lelki egyensúlyodért és egyéb anyagi vagy emberi sikereid érdekében.

Mindenkivel megesik az, hogy a rossz szokásainak a rabjává válik, de csupán kevesek képesek arra, hogy megszakítsák ezt a láncot, és visszatérjenek a helyes életvitelre.

 Minden egyes napi cselekvésed szokásokból indul ki.

Az is, hogy te nehezen alszol el, csupán egy olyan szokás, ami már az életed részévé vált, és úgy érzed talán, hogy már nem is tudsz rajta változtatni.

Vannak azonban olyan sématörő módszerek, amik ismét visszaadhatják számodra a nyugodt és kiegyensúlyozott alvás lehetőségét, és nem kell többet azon izgulnod, hogy vajon nyugodt éjszakád lesz-e, vagy ismét, órákon át forgolódsz majd, és fáradtan ébredsz fel reggel.

Kialakíthatod magadban a nyugodt alvás szokását, mindösszesen meg kell ismerned azokat az „eszközöket” amelyekkel ezt valóra lehet váltani.
 

Ha érdekel egy ilyen fajta tudás, akkor KATTINTS IDE

 

 

 

 

Címkék: alvászavar álmatlanság altató ellen

Az álmatlanság lelki okai

 2011.10.15. 18:19

Az álmatlanság lelki okai

 

Kipróbáltál már mindent?

Meghallhattál minden véleményt, s a kutatást nem adtad fel: minden fórmura felregisztráltál, minden készítményt kipróbáltál, de a helyzet semmit sem változott.

A mély alvási ciklust nem tudod elérni?

Ha álomba is merülsz, teljesen nem tud kikapcsolni az agyad, így állandó szorongásban élsz, mert tested sejtjei nem tudnak regenerálódni, mély redők jelennek meg szemeidnél, s helyzet még most sem változik semmit?

 

Valóban könnyű annak, aki egyszerűen csak elalszik, mindegyik, mikor és hol.

 

Ők nem is tudják, milyen jó nekik!

A szakirodalom álmatlanságról beszél, mikor egy személye legalább három hétig nem tud folyamatosan, minőségileg egy "jót" aludni.

 

A kezdeti megijedés után az alvászavarban szenvedők fele próbálja magát nyugtatgatni, s kamilla teát iszik, vagy elég tejet, netán egy pohárkából citromfüves teát kortyolgat, ám eltelik egy hét, és a kezdeti megijedés lassacskán enyhe szorongásba kezd átmenni.

Ez megmutatkozik reggelente, mikor ingerült minden apró ún. kommunikációs zajra, mikor idegesíti a puszta szó is.

Megmutatkozik ez akkor is, mikor áll a metrón, lecsukja a szemét, majd azon veszi észre magát, hogy túlment három megállót, s már el is késett aznap a munkahelyéről.

Estéről estére amennyire várja az elalvás időszakát, olyannyira fél is tőle.

S pont ez a félelem tartja sakkban.

Emiatt a szorongás miatt az enyhe álmatlanság tünetét mutató embereknél két hét leforgása alatt átcsaphat krónikus álmatlanságba.

Már kénytelen felkeresni a doktor urat, aki azonnal altatót ír fel páciensének, ami nem hat a személyen, vagy mellékhatásként, nappal is bágyadt, és nehezen koncentrál.

 

Az idő eközben telik. Többszöri figyelmeztetést kap az illető munkahelyén a folyamatos késések és nem megfelelő szellemi tevékenysége miatt. Közben a család sem érti, mi történik szerettükkel.

 

Talán már veled is megtörtént valami ehhez hasonló?

 

Bizony a szorongás az egyik legveszélyesebb pszichés betegségek egyike.

Azért a legveszélyesebb, mert hihetetlen rövid idő alatt képes hatványozni a tüneteket egy adott betegség típusánál.

A szorongás az álmatlanság esetében például mindig először az alvásciklus idejét rövidíti le.

Majd ami még megmarad alvásidő, annak is a minőségét rombolja le.

 

Ilyenkor akár rémálmaid is előfordulhatnak.

 

 

Sajnos ezennel elérkeztünk a tény kimondásához, hogy mindaz, amiről beszélünk már régesrég betegség.

 

Ezzel vagy szembenézel vagy nem. Attól azonban, hogy elmenekülsz előle, még nem kapod meg a megoldást.

 

A kezdetben lelki síkon mutatkozó betegség kinövi magát, s fizikálisan is lerombolja az embert.

 

Amikor valaki súlyos álmatlanságban szenved, annak a hite az lehet, hogy elfogadja éppen azt a helyzetet, amiben éppen van.

Sokan ugyanis fel sem merik vállalni betegségüket. Cikinek tartják a barátoknak elmondani. A családnak meg különben is megfelelni vágynak, így inkább magukba fojtanak mindent.

 

Talán te sem mered elmondani senkinek, mert félsz attól, hogy úgy gondolják, csak sajnáltatni akarod magadat?

 

Persze az is meglehet, hogy semmi kedved azt hallani, hogy: „olyan nincs, hogy nem tudsz aludni, csak feküdj le időben és ennyi”.

Amennyire csodálatos emberi regenerálódási képességünk, olyannyira hihetetlen azt felfogni, hogy mennyire tudunk is ártani neki pusztán azzal, hogy nem tudjuk megadni "néha" neki azt, amire szüksége van.

Vannak azonban olyan módszerek, amiknek segítségével, könnyedén fel lehet oldani a szorongást, és megtanulhatod kezelni azokat a stressz helyzeteket, amelyek álmatlanságodat okozzák.

Mostantól kezdve ismét várhatod az éjszakát, amikor lehunyhatod a szemeidet, és nem kell az időt a mennyezeten lévő, árnyékminták figyelésével töltened.


 

Az álmatlanság legyen a múlté és a további információkért KATTINTS IDE

Címkék: alvászavar álmatlanság ellen altatók

Megszüntethetők az álmatlanság okai?

 

Minél többet hallunk a témáról a rádióban, tv-ben és plakátok hirdetésein, annál inkább világosabbá  válik a megoldás.

A különféle alvászavarok ugyanis alapvetően lelki eredetűek, tehát a külső környezettől független, belső pszichés zavarok függvénye az álmatlanság mértéke.

Azzal azonban, hogy általában a lelki okokkal magyarázzák a tünetet az orvosok, ismerősök és tanácsadók egyaránt, pont a legalapvetőbb tényezőket hagyják szem előtt.

Hogy melyek a legalapvetőbb tényezők?

Talán már Te is benyitottál olyan szobába, ahol két ember békésen aludt, ám Neked majdhogynem sarkon kellett fordulnod, olyannyira nem volt már oxigén a helyiségben.

Bizony a megfelelő minőségű levegő az alvásciklus alatt ugyanannyira fontos, mint amikor napközben egy fontos üzleti telefonhívást bonyolítunk le.

Különbség nincsen.

Alvás közben a szervezet csökkentett üzemmódban ugyan, de lélegzik. Szükséges tehát, hogy résnyire nyitva hagyjuk az ablakot, hiszen így zavartalan lehet az álmunk, és sokkal frissebben fogunk felébredni reggel is.

A megfázástól nem kell tartani.

Be kell szerezni vastag zoknit, puha mamuszt, meg egy vastag köntöst, amit reggelente magunkra tudunk kapni, és már mehetünk is a reggeli kávé vagy tea után.

Ugye milyen egyszerű és kis dolognak számít ez az apró momentum?

Friss levegőt kap a szervezetünk, mialatt a békések álmát alusszuk, s lelkünket sem zavarja az aznapi teendő. Amikor pihenünk, gondunkat-bajunkat félre tesszük, mert tudjuk: a szervezetünk a gondoskodást háromszorosan fogja meghálálni.

Lehet, most erősen nemleges választ jelzel fejrázásoddal.

Közlöd, hogy "nem, nem, itt szó sem lehet résnyi ablaknyitásról, amikor a szomszédok olyan hangosak".

Szó, mi szó, igazat kell, hogy adjak. A nyugalom, a csend valóban ugyanannyira fontos, mint a tiszta levegő. A zaj azonnal képes az idegrendszerrel negatív diszharmóniába kerülni.

Míg egy kellemes zenére kellemes álomba merülünk, addig a szomszéd veszekedését már unjuk hallgatni, s inkább párnánkat szorosan a fejünkre szorítjuk. Vagyis: ilyenkor már az álmatlanság leple hullik ránk.

Nehéz az arany középút megtalálása, és, ha azt mondom: szerezz be ún. légterápiás készüléket, ami tisztítja a levegőt... hát lehet, hogy azt mondod, hogy azt meg a pénztárcád nem engedi meg.

Mindenesetre mi azt tanácsoljuk: inkább lépj át a szomszédhoz, ha ő legnagyobb zavaró tényeződ álmatlanságod kialakulásában, s mondd el neki őszintén, hogy muszáj, hogy csökkentett üzemmódba kapcsoljanak, mert ez a magatartás megengedhetetlen a házban pihenni vágyók felé.

Ha kellő türelemmel fordulsz felé, hidd el, hogy magába száll, s ki tudod majd nyitni résnyire az ablakot, mert csönd és béke lesz körülötted.

 Ugye milyen jó lesz a most következő estéd? Párnával alszol vagy anélkül? Gondosan kikapcsolod a televíziót vagy sem?

Ha eléred, hogy minden este félre tudod tenni gondjaidat és rendszert tudsz bevezetni életedbe, hogy minden nap éjfélnél hamarabb már nyugovóra térsz, akkor biztos lehetsz a másnapi sikereidben.

Biztos vagyok abban is, hogy a párod meg fog dicsérni, milyen csinos vagy. És nem leszel türelmetlen, ha a buszra várnod kell. Más leszel, mint a körülötted élők, mert egyszerűn kipihent és kiegyensúlyozott leszel.

Ez a Te békéd, és ezt mindenki látni fogja rajtad.

Megtapasztalhatod ismét azt az érzést, hogy szinte kipattansz az ágyból mert, újra lesz benned erő, nagyobb lesz tűrőképességed, és az emberek megfordulnak majd utánad az utcán azt kérdezve: honnan van benned ennyi energia?

Ha már aludni tudsz, akkor életviteled a megfelelő irányban halad. Csak ezt a megfelelő életmódot kell megteremtened magad számára, és azokat a lelki tényezőket, amelyek biztosítják számodra a pihentető alvást.  


Az álmatlanság megszüntetéséhez KATTINTS IDE


 

Címkék: alvás alvászavar álmatlanság nehéz gyógyszerek altató

Álmatlanság - Az orvos segít?

 2011.10.15. 12:59

Álmatlanság - Az orvos segít?Egyetértünk, hogy a nők legyenek egyenjogúak a férfiakkal. Ha a jogi rendszert nézzük, már egyenlőek is, de valamin nem változtathatunk.

És az a genetika.

Lássuk be: a nők több mindentől szenvednek fizikailag a férfiaknál.

A hölgyek havi ciklusa szerint váltakozva bizony az éjjel jelentkező álmatlanság jelensége is elő-elő bújuk minden egyes hónapban.

Ám a nőneműk álmatlan időszakai sajnos sokszor nem csak a havi ciklusok periódusaiban jelentkeznek.

Ugye, Te is tapasztaltad már ezt?

Képzeld el, hogy többen szenvednek az akár több hétig, tartósan jelentkező álmatlanság betegségétől.

Téged gyötört már valaha alvászavar?

Volt olyan, amikor nem tudtál aludni, pedig elakartál?

Esett már meg Veled olyan, amikor már nem segített sem a kényelmes fekhely, sem párunk melegséget adó közelsége?

Sajnos vannak esetek, amikor már nem segít még a V alakú párna sem. Tehetjük a térdünk felé, elhelyezkedhetünk az ágyon bárhogyan, valójában a lelkünkben tomboló viharokat kell valahogyan végképp megszüntetni.

Az adatok ugyanis azt mutatják: leginkább lelki okai vannak, hogy annyian szenvednek az álmatlanság kórjától.

Mert ez bizony már betegség.

Aki nem tud éjjelente egy jóízűt aludni, annak a belső működései sem tudnak regenerálódni, az idegrendszere, s így a memóriája pedig csak terhelődik és terhelődik.

Nem csoda hát, hogy annyian fordulnak az orvoshoz, legyen az pszichológus vagy ideggyógyász egyaránt.

A doktor természetesen próbál tanácsot adni.

De még neki is nehéz elmagyaráznia a páciensének, hogy ő felírhat ugyan valami orvosságot, ami ideig-óráig talán hat is, de mindenki a biztos életvitel reményében megy a rendelőbe, nem pedig azért, hogy valami egy ideig hasson.


A rögös út mindig nehezebb.

A biztos életvitelt mindenki csak maga teremtheti meg.

A megoldás minden ember számára adott. S a megfelelő utat általában mindenki érzi is, csak nehéz lelassulni ebben a folyton mozgó és változó forgatagban, amelyben élünk.

A nőket kiemelve, akikkel kapcsolatban már elmondtuk, hogy fizikailag több biológiai hatás éri szervezetüket a férfiakénál, náluk egyértelmű, hogy a család gondoskodása mellett még külön a munkahelyi megfelelési kényszer hatása alatt is állnak, így, ha nem tudnak mihamarabb megoldást találni álmatlanságukra, egy idő után feladni kényszerülnek a harcot, és ott már valóban csak az orvos segíthet.

Érdekes megfigyelnünk, hogy amennyire a Magyar vélekedésben leginkább az terjed, hogy legutoljára a kórházba menne be segítségkérésre, mégis az egészségügy az, amire mindig túlontúl nagy a kereslet.

Észrevetted, hogy a kórházak váróterme mindig telve van?

Már-már elbírni sem képes azt a betegszámot, amennyi beteg érkezik a rendelésekre.

Napjainkra az is mindenki számára egyértelművé vált, hogy a világ fejlődő és fejlett társadalmai így vagy úgy, de az életmódipari ágazatokra épülnek.

Vagyis igyekeznek a világ „tőkeurai” egy olyan atmoszférát megteremteni, amelybe a legkisebb gyermek is úgy születik, hogy már 10 évesen fogyasztója legyen olyan terméknek, amelyre valójában nincsen szüksége, mégis akaratlagosan vagy akarat nélkül a végén mégis rákényszerül a fogyasztásra.Tudom, hogy boldog akarsz lenni, de lássuk be, ehhez a megfelelő életmód elengedhetetlen.

Megszabadulhatsz a stressztől, vagy azoktól az undorító keserű bogyóktól, amivel az orvosok akarnak, minden este lefekvés előtt megtömni.

Ha alvási nehézségekkel küzdesz, most megtalálhatod erre a megoldást. Újra vidáman fogsz majd felkelni, mint egykor kisgyermekkorodban és alig várod majd, hogy boldog mosollyal tudd köszönteni reggelt.
 

Annak érdekében, hogy megszüntesd az álmatlanság kellemetlenségeit KATTINTS IDE.
 

Címkék: alvás alvászavar álmatlanság altatók

Miért jön létre az álmatlanság?

Már megint beesett a szemed, kusza a hajad és valahogy nem akar jól indulni a mai napod?

Pedig sajnos tudod kell, hogy a krónikus álmatlanság már-már népbetegségnek számít Magyarországon.

Az emberek többség görcsöl élete dolgai felett, csak éppen rendszert nem visz bele, éppen ezért a helytelen életmódból fakadó kiegyensúlyozatlanság okán nem jönnek a munkahelyi és magánéleti sikerek.

Márpedig, ha tested biológiai ciklusa nem működik rendszeresen, akkor már sejtheted, mi is áll a táskás szemed hátterében.

Pihennie ugyanis muszáj a szervezetnek. Nem is akárhogyan.

A mély alvási ciklust minden éjjel el kell, hogy érd.

Mégis az a számadat fut ki minden hónapban a patikákból, hogy a különböző álmatlanság elleni pirulák a leginkább kelendő készítmények közé tartoznak.

Vagyis: az emberek mindennapjaik megélésében leginkább az alapoknál tévednek, hogy pont a legalapvetőbb dolgokra nem figyelnek oda.

Ha pedig az álmatlanság már krónikusan jelentkezik, tehát több hétig rendszertelenül alszanak, ráadásul még a rosszból is keveset, végső kétségbeesésükben az orvost keresik fel, nem pedig a saját életvitelük helytelen szokásain igyekeznek változtatni.

Ha ugyanis rendszert viszel az életébe, és meghatározod, hogy igen, most megpróbálsz, este 11 óráig elaludni, akkor a szervezeted egy idő után garantálni fogja, hogy mindez sikerülni is fog.

Másnapra annyira fel fog minden testrészed töltekezni az éjjeli mély alvás ciklus alatt, hogy a memóriád frissebb lesz, mint valaha.

Ha van elhatározás benned, vannak eszközök, amelyekkel segíteni tudjuk hogy az este 11 órai elalvás biztos legyen.

Igyál például lefekvés előtt meleg tejet. Tudod, Édesanyád is ezzel táplált még kisgyermekkorodban szunyókálás előtt.

A tej megnyugtat, lecsendesít, nem úgy, mint a koffein, ami az idegrendszer, a szív működését inkább serkenti, mint pihenteti.

Nem szabad az alkohol csapdájába sem esni. Hiába bódít el látszólag az alkohol és aluszékonyságot vált ki, valójában éppen az alvási folyamat minősége és folyamatossága ellen irányul.

A rendszeresség mellett legalább ennyire hasznos lehet, ha a nappali időszakodat megpróbálod minél aktívabban eltölteni.

Sok szituáció fog elkövetkezni a következő napjaidban, amikor választás elé kerülsz, hogy lépcsőzöl-e vagy inkább beszállsz a kényelmes liftbe.

Az is döntést fog kívánni a részedről, ha a szünetben inkább dohányzol a munkatársaiddal vagy pedig sétálsz egy nagyot az udvaron.

A legmeglepőbb talán az lehet, ha észreveszed, hogy nem is olyan messze lakásodtól, pont van egy szuper edzőterem, ahol sok-sok aerobik-óra közül tudsz választani.

Meglásd, amit először csupán ugra-bugrának vélsz, az egy idő után nagyon jól le képes fárasztani, ami után éjjel akkorát fogsz aludni, hogy még az álommanók sem tudnak a közeledbe férkőzni, olyan hamar el fogsz pilledni.

Rengeteg fajta tipp és tanács létezik, amelyeket már sokan kipróbáltak, és minden bizonnyal a Te életedben is gyökeres változást képes okozni, a nyugodt alvás terén.

Ismét békésen szunyókálhatsz ameddig csak kedved tartja, és beesett szemek nélkül, ragyogó mosollyal fogsz tudni majd felkelni.

 

Annak érdekében, hogy végérvényesen megszűnjön az álmatlanság az életedben KATTINTS IDE.

 

Címkék: alvás alvászavar álmatlanság altató ellen

süti beállítások módosítása