2011.10.20. 16:49

Az álmatlanságból vezető kiút

 

Ha valaki éjjel nem alszik jól, ennek hatásai mindig az aktívan eltöltött időszakban, azaz nappal érhető tetten. Volt már, hogy egy héten négy éjszakádat is az elalvással való küzdés tette ki? Milyen volt reggel ilyen éjszaka után felébredni?

 

Mert biztos, hogy nehezen keltél ki az ágyból másnap, miközben fájt a fejed, és jóformán azt sem tudtad hirtelen, milyen napot írnak. Valljuk be: legszívesebben visszaaludtál volna. Mert ugye ilyenkor bezzeg már visszaaludnál. A krónikus álmatlanságban élők sajnos már az ilyenkori visszaalvás lehetőségével sem tudnak élni. A jobbik eset egyértelmű az első eset, amikor ugyan el tudsz aludni, csak nem akkor, amikor kéne.

 

Ilyen esetekben fontos megvizsgálnod, hogy vajon mitől félsz a másnapodban. Vajon mitől tartasz, mit nem akarsz a következő napban megtapasztalni? Netán izgulsz valamitől? Mert az éjjelenkénti nehezen elalvás mögött a túlzott intenzív érzelmi állapot vagy ennek negatív ellentéte áll, amikor nem az izgatottság, hanem a valamiféle esemény elleni félelem gyötör. Ilyenkor mindig egy adott szituáció miatt nem tudsz lenyugodni, de mi van, amikor már krónikusan eljutsz abba az állapotig, amikor már fel sem tudsz kelni az ágyból, mert annyira legyengítetted magad pusztán azáltal, hogy nem aludtál.

 

Mert sajnos ilyen eset is létezik. Nem is kevés. Ez a fázis már depresszív jelenség, azaz az illető annyira elhagyta magát, olyan lelki mélypontba került, ahol már csak az orvos segíthet. Márpedig ő gyógyszert fog minden bizonnyal felírni, amit elvileg nem szeretünk, mégis beszedünk, „mert az orvos azt mondta”.

 

A legfontosabb, hogy tudd: a kétféle erősségű álmatlanság között amilyen nagynak tűnik a távolság, olyan gyorsan tud az ember krónikus beteggé válni az álmatlanságban. Amennyiben tartósan nem küzdöd le félelmeid, és folyton idegeskedel a napi gondokon, minden éjjel kevesebbet és kevesebbet fogsz aludni, amit pedig átalszol, azt is rossz minőségben fogod tenni.

 

Ami biztos: az első vagy második stádiumú álmatlanság mindegyikének hátterében lelki tényezők állnak. Ha ezen magadtól nem változtatsz, úgy marad az altató pirula, amit senki nem akar magának, mégis könnyebb megoldásnak tűnik, mert csak be kell menni a patikába, a el kell kérni gyógyszerésztől és már szedhető is.

 

A rögös út, hogy orvosold saját problémád, nehezebb, ám sokkal kifizetődőbb. Sokkal jobb napokat tudsz majd megélni, ha belegondolsz, hogyha már eleve kipihened magad, akkor sokkal jobban tudod megélni a nappali órákat, amelyek esetében sokkal nyugodtabb és türelmesebb leszel az átlagnál, így könnyebben ki tudsz emelkedni pozitív értelemben a környezetedből.

 

Panaszkodni, hogy ennyire, meg annyira fáradt vagyok, mindig könnyebb volt. De, hogyha minden nap szánsz az alvásra 8 órát, 14-et nagy energiával tudsz majd megélni. Ez logikusan kiszámolt tény. A 8 órai alvástól arcbőröd kisimul, éjjel feltöltekezik, regenerálódsz, agyi kapacitásod pedig növekedni fog. És ami a legfontosabb: egészséged így könnyebben megtarthatod. Kipihent leszel, ha újra megtanulsz helyesen és jól aludni. Most már csak a megoldásokat kell megismerned. A természetes gyógyír a legbiztosabb. Már ezekkel a gyógymódokkal is egyre többen foglalkoznak. Mindenből üzletet próbálnak húzni, de Te fogod eldönteni: kinek és miben hiszel. A következőkben egy útra léphetsz rá a gyógyulásért, hogy ismét jól aludjál, hogy ismét kipihenten és boldogan tudjál élni. Mindezek megismeréséért KATTINTS IDE.

 

 

süti beállítások módosítása