Megszüntethetők az álmatlanság okai?

 

Minél többet hallunk a témáról a rádióban, tv-ben és plakátok hirdetésein, annál inkább világosabbá  válik a megoldás.

A különféle alvászavarok ugyanis alapvetően lelki eredetűek, tehát a külső környezettől független, belső pszichés zavarok függvénye az álmatlanság mértéke.

Azzal azonban, hogy általában a lelki okokkal magyarázzák a tünetet az orvosok, ismerősök és tanácsadók egyaránt, pont a legalapvetőbb tényezőket hagyják szem előtt.

Hogy melyek a legalapvetőbb tényezők?

Talán már Te is benyitottál olyan szobába, ahol két ember békésen aludt, ám Neked majdhogynem sarkon kellett fordulnod, olyannyira nem volt már oxigén a helyiségben.

Bizony a megfelelő minőségű levegő az alvásciklus alatt ugyanannyira fontos, mint amikor napközben egy fontos üzleti telefonhívást bonyolítunk le.

Különbség nincsen.

Alvás közben a szervezet csökkentett üzemmódban ugyan, de lélegzik. Szükséges tehát, hogy résnyire nyitva hagyjuk az ablakot, hiszen így zavartalan lehet az álmunk, és sokkal frissebben fogunk felébredni reggel is.

A megfázástól nem kell tartani.

Be kell szerezni vastag zoknit, puha mamuszt, meg egy vastag köntöst, amit reggelente magunkra tudunk kapni, és már mehetünk is a reggeli kávé vagy tea után.

Ugye milyen egyszerű és kis dolognak számít ez az apró momentum?

Friss levegőt kap a szervezetünk, mialatt a békések álmát alusszuk, s lelkünket sem zavarja az aznapi teendő. Amikor pihenünk, gondunkat-bajunkat félre tesszük, mert tudjuk: a szervezetünk a gondoskodást háromszorosan fogja meghálálni.

Lehet, most erősen nemleges választ jelzel fejrázásoddal.

Közlöd, hogy "nem, nem, itt szó sem lehet résnyi ablaknyitásról, amikor a szomszédok olyan hangosak".

Szó, mi szó, igazat kell, hogy adjak. A nyugalom, a csend valóban ugyanannyira fontos, mint a tiszta levegő. A zaj azonnal képes az idegrendszerrel negatív diszharmóniába kerülni.

Míg egy kellemes zenére kellemes álomba merülünk, addig a szomszéd veszekedését már unjuk hallgatni, s inkább párnánkat szorosan a fejünkre szorítjuk. Vagyis: ilyenkor már az álmatlanság leple hullik ránk.

Nehéz az arany középút megtalálása, és, ha azt mondom: szerezz be ún. légterápiás készüléket, ami tisztítja a levegőt... hát lehet, hogy azt mondod, hogy azt meg a pénztárcád nem engedi meg.

Mindenesetre mi azt tanácsoljuk: inkább lépj át a szomszédhoz, ha ő legnagyobb zavaró tényeződ álmatlanságod kialakulásában, s mondd el neki őszintén, hogy muszáj, hogy csökkentett üzemmódba kapcsoljanak, mert ez a magatartás megengedhetetlen a házban pihenni vágyók felé.

Ha kellő türelemmel fordulsz felé, hidd el, hogy magába száll, s ki tudod majd nyitni résnyire az ablakot, mert csönd és béke lesz körülötted.

 Ugye milyen jó lesz a most következő estéd? Párnával alszol vagy anélkül? Gondosan kikapcsolod a televíziót vagy sem?

Ha eléred, hogy minden este félre tudod tenni gondjaidat és rendszert tudsz bevezetni életedbe, hogy minden nap éjfélnél hamarabb már nyugovóra térsz, akkor biztos lehetsz a másnapi sikereidben.

Biztos vagyok abban is, hogy a párod meg fog dicsérni, milyen csinos vagy. És nem leszel türelmetlen, ha a buszra várnod kell. Más leszel, mint a körülötted élők, mert egyszerűn kipihent és kiegyensúlyozott leszel.

Ez a Te békéd, és ezt mindenki látni fogja rajtad.

Megtapasztalhatod ismét azt az érzést, hogy szinte kipattansz az ágyból mert, újra lesz benned erő, nagyobb lesz tűrőképességed, és az emberek megfordulnak majd utánad az utcán azt kérdezve: honnan van benned ennyi energia?

Ha már aludni tudsz, akkor életviteled a megfelelő irányban halad. Csak ezt a megfelelő életmódot kell megteremtened magad számára, és azokat a lelki tényezőket, amelyek biztosítják számodra a pihentető alvást.  


Az álmatlanság megszüntetéséhez KATTINTS IDE


 

Címkék: alvás alvászavar álmatlanság nehéz gyógyszerek altató

süti beállítások módosítása